czwartek, 16 lutego 2017

Pankejki

Cześć,

Jak się miewacie? Wielkimi krokami zbliża się weekend. U nas oznacza to śniadania bez pośpiechu, leniwe i pyszne poranki.
Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na jedno z wielu weekendowych śniadań, które baaardzo, bardzo lubię :)


Potrzebujemy:
2 jajka
300 ml maślanki
3 łyżki syropu z agawy ( zamiast tego możemy dodać cukier)
25 g roztopionego masła
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
250 g mąki pszennej
1 łyżka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli

Do miski wrzucamy jajka, dodajemy maślankę i łączymy ze sobą. Dodajemy syrop z agawy, rozpuszczone masło, olej oraz ekstrakt waniliowy, wsypujemy mąkę, sodę i sól - wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Na patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego ( może być też masło). Ja do rozprowadzenia tłuszczu używam pędzelka, wtedy unikamy jego nadmiaru na patelni. Nakładamy porcje ciasta na patelnie ( u mnie standardowo na jednej patelni mieszczą się 2 pankejki ). Smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z owocami i syropem klonowym.
Moim ostatnim hitem jest zrobienie tzw. kanapki - placek na spód, lekko polewam syropem klonowym, nakładam pokrojonego w plasterki banana i kiwi, przykrywam kolejnym plackiem i polewam syropem - dla mnie bomba.
 

Życzę Wam wspaniałego i ciepłego weekendu,
Moniś-ka.

3 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają! Weekend za pasem więc na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyglądają, aż muszę spróbować:) Dziękuję za podzielenie się przepisem:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się że mogę poznać Twoją opinię :)